Snabb äppelkaka



Ingredienser:
Ca 4 äpplen
1-2 msk strösocker
1-2 tsk kanel

125 g smör
1,5 dl strösocker
1,5 tsk bakpulver
3 dl vetemjöl 
3 ägg

Garnering:
Florsocker

Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader. Skala och klyfta äpplena och lägg i en smord form eller på bakplåtspapper i en form. Strö över strösocker och kanel. 

Smält smöret i en kastrull. Blanda ner socker och rör om. Tillsätt resten av ingredienserna och blanda ihop allt till en jämn smet. 

Ringla smeten över äpplena. 

Grädda kakan längst ner i ugnen i 30-35 minuter. Pudra på florsocker när kakan svalnat

Bullar



Ingredienser:
50 g jäst
5 dl mjölk
150 g smör
1-1,5 dl strösocker
1 ägg
Salt
Kardemumma
Vetemjöl 

Fyllning:
Smält smör
Vaniljsocker
Strösocker 
Kanel

( Marsansås har jag ibland istället  )

Garnering:
Uppvispat ägg 
Pärlsocker

Gör så här:
Smula ner jästen i en bunke. 
Smält smöret och tillsätt mjölk, låt värmas till fingervarmt. Blanda sedan ner det tillsammans med jästen. 
Tillsätt resten till en smidig deg.
Låt jäsa till dubbel storlek, ungefär 40 minuter. 

Gör snurror eller vilken form du vill ha på bullarna och det funkar lika bra att använda muffinsformar som bullformar. 

Sätt ugnen på 225 grader. 

Låt bullarna jäsa i 30-40 minuter till och pensla sedan med uppvispat ägg och strö på pärlsocker. 

Grädda bullarna i mitten av ugnen i ca 5-8 minuter. 

Låt svalna på galler med duk över

Fläskfilégryta




Ingredienser:
ca 700 g fläskfilé
1 lök
1 vitlöksklyfta
1 röd paprika
Färska champinjoner
1 köttbuljongstärning
2 tsk dijonsenap
1 msk tomatpure
1 msk kalvfond
3 dl matgrädde
Soya
Salt, svartpeppar och paprikapulver

Gör så här:

Skär köttet i 1 cm tjocka skivor, krydda och bryn.
Lyft över köttet till en gryta.

Hacka lök, vitlök, paprika och champinjonerna och fräs ihop.
Lägg över i grytan tillsammans med köttet. Tillsätt resten av ingredienserna och låt koka ihop i ca 10 minuter på medelvärme.